Blogille lisää lukijoita?

16 heinäkuuta 2015
Heippa! Olette pyytäneet multa vinkkejä siihen miten saada blogille lisää lukijoita ja nyt päätin jakaa teille parhaat niksini! Samalla kerron vähän, että minkälaisia blogeja itse tykkään lukea ja minkälaiset blogit taas saavat mut poistumaan paikalta välittömästi, hahah. Tästä aiheesta löytyy netissä ainakin miljoona muutaman kohdan listaa  ja siksi halusinkin nyt kirjoittaa aiheesta vähän pidemmän kaavan kautta. Toivottavasti tästä on kaikille uusia lukijoita kaipaileville bloggajille apua!

Luo oma tyylisi pitää blogia. Nykyään monet haaveilevat suosiosta ja bloggaajan ammatista. Silloin tulee helposti vertailtua muiden blogeja omaansa ja nopeasti oma blogi alkaa muistuttamaan jonkun toisen blogia. Samat postausaiheet toistuvat, ulkoasut ovat lähes identtisiä ja valokuvat samantyyppisiä joka blogissa. Oma tyyli unohtuu ja blogi hukkuu muiden joukkoon. Siksi mun ensimmäinen vinkki onkin se, ettei omaa blogia kannata liikaa verrata muihin. Tämän olen itse oppinut vähän kantapään kautta, nimittäin jossain vaiheessa mietin ihan liikaa sitä mitä muut ajattelevat blogistani ja yritin kovasti saada sen muistuttamaan suosikki blogejani, joilla oli paljon lukijoita. Siinä samassa kuitenkin hukkasin itseni, enkä kokenut enää blogiani ollenkaan omakseni. Siitä asti olen yrittänyt olla liikaa miettimättä muiden mielipiteitä ja keskittyä tekemään omaa juttuani. Ja parhaiten blogini onkin menestynyt nyt kun en yritä olla mitään muuta kuin olen. Eli mieti mitkä ovat vahvuuksiasi ja käytä niitä hyväksesi. Olen oma itseni ja erotu rohkeasti joukosta.

Ulkoasun tärkeys. Kuvittele, että blogisi on kauppa. Kun menet sisälle näet sen olevan surkeasti valaistu, autio, sotkuinen ja kaikinpuolin nuhjuinen. Jaksatko silti uskoa, että siellä myydään hyvää tavaraa, asiakaspalvelu on ammattitaitoista ja että siellä riittää asiakkaita? Et, piste. Tämä ihan sama pätee blogiin, ensivaikutelma on tärkein. Kun joku tulee blogiisi ensimmäistä kertaa, saat usein vain sen yhden mahdollisuuden. Joko blogisi herättää heti mielenkiinnon  tai sitten ei ja menetät mahdollisen kanta-asiakkaan. Ensimmäisenä lukija näkee blogin ulkoasun, vasta sitten aletaan lukea tekstiä. Mutta jos heti ulkoasu on epämiellyttävä, ajattelee monet valitettavasti ettei tekstikään varmasti ole lukemisen arvoista. Kuvat ovat osa tätä ulkoasua ja siksi niihin kannattaa panostaa. Kukaan ei mielellään katsele niitä postimerkin kokoisia kuvia,  ihan oikeasti. Vaikka sanoinkin, ettei saa liikaa vertailla muiden blogeja omaansa, niin kannattaa alussa kuitenkin muiden blogeja vilkuilla sen verran että saat perusasiat kuntoon. Usein blogien ulkoasu on vaalea ja yksinkertainen, sillä se tuo blogille heti raikkaan ja selkeän ilmeen. Väreillä voi kuitenkin leikitellä ja bannerista tehdä persoonallisen, mutta usein vähemmän on enemmän. Kannattaa myös miettiä mitä värejä kuvissasi yleensä on, sillä jos sekä kuvasi että blogisi ulkoasu ovat molemmat tosi värikkäitä, syntyy helposti vähän levoton vaikutelma. Toisaalta vaaleat kuvat vaalealla pohjalla saattaa näyttää tylsältä. Ulkoasu on hyvin ratkaiseva tekijä siinä kiinnostaako blogi mua vai ei, sillä mulle on tärkeää että blogi on kaunista katseltavaa ja luettavaa. Toisaalta pelkkiä kauniita kuvia en jaksa katsoa, vaan mua eniten kiinnostaa se, millainen ihminen blogia kirjoittaa. Kaipaan avoimuutta ja sitä, että blogissa näkyy oma persoona. Jos blogissa ei anna itsestään juuri mitään, blogi ei jää mun mieleen. Mun mielestä parhaan lopputuloksen saa kun miettii blogia aina kokonaisuutena. Tekstin, ulkoasun, kuvien ja kirjoittajan tulee sopia toisiinsa.

Päivitä blogia usein. Postaustahdilla on suuri merkitys ja siksi sun kannattaa miettiä, kuinka usein olet valmis blogiasi päivittämään. Lukijat tottuvat nopeasti postaustahtiisi ja osaavat jo odottaa milloin julkaiset seuraavan tekstin. Jos postaat tosi epäsäännöllisesti, menetät lukijoita koska he eivät tiedä koska blogiasi päivität. Tuntuu turhalta klikata blogisi auki uudestaan ja uudestaan ja huomata, ettet ole postannut vieläkään. Parhaimman tuloksen saat kun päätät kuinka usein postaat ja pysyt suunnitelmassasi. Jos postauksesi ovat laadukkaita ja niitä todella halutaan lukea, jaksavat lukijat kyllä odottaa pitempiäkin aikoja, jos vaan kirjoitan edes suurinpiirtein säännöllisesti. Toisaalta on turha päivittää blogia väkisin, jos ei oikeasti ole mitään järkevää postattavaa. Ennemmin laadukkaita tekstejä harvemmin, kuin huolimattomasti ja kiireessä tehtyjä postauksia jatkuvasti. Pakotettuna harvoin syntyy mitään kaunista. Vaikka bloggaus olisi sulle intohimo, aina ei vaan jaksa. Mä pyrin postaamaan muutaman kerran viikossa, mutta kun terveyden kanssa on ongelmia, en siihen aina pysty. Tämän takia yritänkin hyvinä päivinä kirjoittaa postauksia "varastoon" jotta mulla olisi teille jotain luettavaa silloinkin kun en jaksa kirjoittaa. Jos postausten väli kuitenkin venyy pitkäksi, huomaan sen heti blogin kävijämäärissä. Luku alkaa laskemaan ja jokaisen postaamattoman päivän aikana lukijoita käy aina vaan vähemmän, koska mitään uutta luettavaa ei ole. Sen sijaan kun hyviä postauksia tulee tasaiseen tahtiin, käy lukijoita päivittäin aina vaan enemmän. Kiinnitä siis tähän asiaan erityisesti huomiota!



Kirjoita kiinnostavasti. Kirjoittaminen voi aluksi tuntua tosi hankalalta. Kielioppi ei suju eikä mieleen tule mitään mistä kertoa. Tai jos tulee sitä ei saa muotoiltua ollenkaan järkevästi. Luin hetki sitten parin vuoden takaisia postauksiani ja häpeä oli suunnaton, hahah. Tekstit oli täynnä kirjoitusvirheitä ja kirjoitin pitkiä selostuksia asioista joita ketään ei kiinnosta. Usein aluksi tehdään just se virhe, että kirjoitetaan liian yksityiskohtaisesti ja tylsästi arkisista asioista. Jos olet ollut shoppailemassa, lukija haluaa tietää reissun pääkohdat ja kenties mitä ostit, mutta kukaan ei jaksa lukea koko elämäntarinaasi jokaista vessareissua ja vastaantullutta mummoa myöten. Kirjoita siis lyhyesti ja ytimekkäästi, varsinkin jos asiasta ei oikeasti ole paljoa sanottavaa. Mitä enemmän kirjoitat, sitä nopeammin oma tyyli alkaa löytymään ja postausten tekeminen käy kerta kerralta helpommin. Perus kielioppi pitäisi olla hallussa ja teksti kannattaa lukea läpi useaan kertaan, jotta huomaat korjata mahdolliset virheet. Aina ei muista kirjoitetaanko joku sana erikseen vai yhteen, ja silloin kannattaa käyttää Googlea. Kun kirjoitat hakusanaksi vaikka "kynsilakanpoistoaine", näet heti kuinka se kirjoitetaan oikein. Jos kirjoitat jotain asiatekstiä, jonka faktat pitää olla kunnossa, kannattaa internettiä hyödyntää silloinkin. Kirjoittaminen ei siltikään suju? Ei hätää, monet blogit ovat nimenomaan kuvapainotteisia, joten bloggaaminen ei välttämättä edellytä loistavia kirjoittajan taitoja. Tärkeintä on, että löydät juuri sinulle mieleisimmän tavan pitää blogia, sillä kun nautit harrastuksestasi se välittyy myös lukijoille. Mä itse olen aina tykännyt kirjoittamisesta, joten postaan mielelläni pitkiäkin kirjoituksia. Eniten tykkään lukea blogeja joissa on kantaaottavia ja persoonallisesti kirjoitettuja tekstejä sekä kevyitä lifestyleaiheita sopivassa suhteessa.

Muista markkinointi. Kaikki ylemmät kohdat ovat blogissasi kunnossa, mutta se on edelleen kuin autiotalo? Ongelmana voi olla se, ettei kukaan vielä tiedä blogistasi. Tässä kohtaa mukaan astuu some, eli blogia täytyy alkaa mainostamaan. Vaikka blogissasi olisi hiljaista, luo illuusio siitä, että se on jo menestys. Tee blogille omat Facebook-sivut, kerro Instagramissa kun olet julkaissut uuden postauksen, kommentoi muiden blogeja ja linkitä uusin tekstisi Facebookin blogiryhmiin. Älä tee kuitenkaan ylilyöntejä, sillä esim. oman blogin linkin julkaiseminen joka paikkaan antaa vähän epätoivoisen vaikutelman. Vaikka tietäisit ettei tekstiäsi välttämättä kommentoi tai edes lue monikaan, bloggaa kuin bloggaisit isommallekin lukijakunnalle. Ota teksteissäsi mahdolliset lukijasi huomioon, kysy heiltä postauksen lopussa joku aiheeseen liittyvä kysymys. Osoita, että olet kirjoittanut tekstin mahdollisia lukijoita ajatellen. Muista kuitenkin, että kirjoitat blogia ensisijaisesti itseäsi varten, sillä jos bloggaat vaan lukijoiden ja kommenttien toivossa, sun motivaatio koko harrastukseen saattaa laskea nopeasti, jos lukijoita ei heti ilmestykään. Nykyään blogeja kommentoidaan yhä vähemmän ja vaikka tekstisi olisi kuinka hyvä, kukaan ei välttämättä anna siitä mitään palautetta. Niin turhauttavalta kun se tuntuukin monen tunnin työn jälkeen. Jos blogisi on mielestäsi hyvä ja olet sitä markkinoinut, mutta blogissasi ei vieläkään ole asiakkaita, kannattaa kuitenkin vielä miettiä voisitko tehdä jotain paremmin. Ajattele miltä blogisi näyttää muiden silmin. Muista, ettei kenenkään blogi muutu suosituksi itsestään, vaan se vaatii kovaa työtä ja intohimoa harrastusta kohtaan. Blogin menestys on usein monen vuoden kovan työn tulos. Älä siis lannistu. Mutta vaikka blogisi olisi hyvä ei se välttämättä jostain syystä kerää valtavia lukijamääriä, mutta se voi olla sulle siitä huolimatta mukava ja inspiroiva harrastus. Toivottavasti näistä vinkeistä oli teille apua ja jos jäi aiheesta jotain kysyttävää niin vastaan mielelläni! 

27 kommenttia

  1. "kirjoita lyhyesti ja ytimekkäästi, kielioppi oikein" siinäpä sulle vinkki, ei nimittäin jaksanu rueta lukemaan tällästä kilsa postausta kun kaikki teksti oli vaan kirjotettu yhteen putkeen eikä mitään kappale jakoja ollu, kuin vaan jokaisen eri vinkin välissä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Kuten tekstissä sanoin, "kannattaa kirjoittaa lyhyesti ja ytimekkäästi, jos aiheesta ei oikeasti ole sen enempää kerrottavaa". Kirjoitin tästä aiheesta pitkästi siksi että tämä on mielestäni sellainen aihe, josta voi kertoa laajemminkin. Mun mielestä on turha kopioida sellaista muutaman kohdan listaa blogiini kun niitä on niin moni jo tehnyt. Jos haluaa lyhyen listan niin kannattaa etsiä sitä nyt jonkun toisen blogista. :) Tottakai tässä tuli paljon varmasti tuttua asiaa kaikille, mutta halusin kuitenkin kirjoittaa tästä pidemmästi, sillä uskon että ainakin aloitteleville bloggaajille tälläinen perusteellisempi teksti voisi olla hyödyllinen. Vaikka tekstiä on paljon, on se mun mielestä aika selkeästi jaoiteltu kuvilla ja otsikoilla, ikävää jos se tuntui sun mielestä vaikea lukuiselta. Kivaa kesää sulle! :)

      Poista
    2. Minusta kirjoitus oli hyvä ja hyvin jaoteltu sekä täynnä asiaa :) Kappalejaothan syntyivät eri otsikoista. Onneksi kenenkään ei ole pakko lukea kilsapostausta jos ei mielenkiinto riitä ;) Aurinkoista kesän jatkoa sinulle Kristiina! :)

      Poista
    3. Kiitos paljon, kiva että sä tykkäsit! (: Joo mun mielestä pitkänkin tekstin jaksaa lukea helposti, jos aihe on sellainen joka itseä kiinnostaa. :)

      Poista
  2. Googleen ei kannata ainakaan yhdyssanoissa luottaa, eikä kieliopissa muutenkaan, sillä se kertoo yleisimmän muodon mutta ei kerro onko se oikein. Hyvin harva bloggaaja osaa kirjoittaa oikein. Kirjoitin heppablogiini pienen kielioppioppaan, kun tuntui että sille on tilausta. Kyllä sitä luettiinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Joo oot kyllä oikeassa ettei siihen kannata aina luottaa, mutta kyllä siitä on apua ainakin välillä! Ja lähinnä tarkotin sitä, että kun googlettaa sanan, näet hakutuloksista että kuinka sana on eri teksteissä kirjoitettu, jolloin on helppo päätellä miten se kirjoitetaan oikein, vaikka ei siihenkään kannata liikaa luottaa. Joo kyllä siinä on parantamisen varaa itse kullakin, mutta siinäkin kehittyy vähitellen uusien postausten myötä! :)

      Poista
  3. Kiva ulkoasu, ehkä paras tähän astisista.

    Oon huomannut että tosi monet "muoti, lifestyle, me and myself" blogit on täsmälleen samannäköisiä ulkoasultaan: valkoinen tausta, valkoinen bannerinpohja ja "etunimi toinennimi" bloginnimenä. Kliseetä parhaimmillaan. En itse tykkää yhtään lukea blogeja, joissa on todella isoja kuvia tai avaudutaan "inspiraationpuutteesta" ja pyydellään anteeksi joka ikisessä blogitekstissä sitä että ei olla postattu mitään. Onneksi kirjoitan omaa blogia ihan huvin vuoksi jolloin ei ole paineita mistään :D välillä kyllä mietin onko mun kuvat liian pieniä/huonolaatuisia.

    Kuinka olet muuten nyt suhtautunut tuohon kaksisuuntaiseenmielialahäiriöön kun diagnoosin saamisesta on kulunut jo jonkin aikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, kiva että tykkäät siitä! :) Joo juuri tuollaisiin blogeihin tekstissä viittasinkin, onhan ne ihan kivoja ja ulkoasu on siisti ja selkeä, mutta kyllä ne alkaa käydä vähän tylsäksi ja persoonattomaksi. Ihanaa kuulla että on ihmisiä jotka vielä kirjoittavat blogia koska se on kiva harrastus, monet nykyään liikaa keskittyy siihen blogin kaupallistamiseen ja yhteistyöjuttuihin, jolloin blogin laatu kärsii.

      Aluksi tuo diagnoosi herätti mussa vaan surua ja vihaa, mutta nyt olen alkanut sen hyväksymään eikä se tunnu enää maailmanlopulta. Nyt ymmärrän, että on hyvä että oikea diagnoosi löytyi, sillä vasta nyt mua osataan hoitaa oikein. On ollut nyt vähän hankalia oloja ja kokoajan yritetään löytää toimivia lääkkeitä, mutta olosuhteisiin nähden mulla on nyt ihan hyvä fiilis kaiken kaikkiaan. :)

      Poista
  4. Itselläni ei oo aikaa mainostamiseen, nyt kun blogilista lopetti niin blogikavijoita on vaheman :( hyvia vinkkejä!

    infinnish.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! (: Joo on kyllä kurjaa kun blogilista lopetti! :/

      Poista
  5. Tosi piristävää nähdä tällanen ihanan värikäs mutta silti simppeli ulkoasu, nykyään ku meinaa olla se perus valkoinen tausta ja yksinkertanen banneri aika muodissa. :D Tää postaus oli todella mielenkiintonen, ja hienoa et mainitsit tuosta että blogin kirjoittamista kannattaa tehdä ensisijaisesti itseä, ja vasta sitten lukijoita varten. Hyvä pointti ihmisille :) Tiedätkö muuten suositella muita bloggaaja-ryhmiä / yhteisöjä, kuin fb:n bloggaajat-ryhmä? Oon koittanut bongailla jotain ainakin melkein yhtä aktiivista ryhmää netistä mutta ne oo vielä onnistunut löytämään. Oisko suositella?

    www.tiia-valokuvaa.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kehuista, kiva että tykkäät blogini uudesta ulkoasusta! :) Joo musta tuntuu välillä siltä, että monet kirjoittavat blogia vaan koska haluavat julkisuutta ja yhteistyökumppaneita, eivätkä enää kirjoita vaan koska se on ihana harrastus. Tämän huomaa siitä, että kaikenlaisia alternative-blogeja on entistä vähemmän kuin vertaa siihen aikaan kun itse bloggausta aloittelin. :/ Mulla ei ole suositella muita kuin noita Facebookin ryhmiä, mutta niitähän siellä on toosi monta (esim. Laatubloggaajat, Aikuisetbloggaajat, Alternative bloggaajat jne.) ja jos edes muutamaan niistä viitsi uuden postauksen linkittää, saa sitä kautta ihan mukavasti uusia kävijöitä, itse käytän näitä. :)

      Poista
    2. Eipä tuota ole tullut itselläkään ku vajaa kolme vuotta kirjoteltua, mutta siltikin jo siinä ajassa oon huomannut ihan saman. Sinänsä harmillista. Pitääpä käydä tsekkaamassa nuo sivut, kiitti vinkistä!


      www.tiia-valokuvaa.blogspot.com

      Poista
  6. Itse oon tosi epävarma. Olen tosi vähän aikaa pitänyt blogia,vain kolme postausta. Tuskallista käydä joka päivä käydä kattomassa olisiko tullut vastauksia kysymyksiin,ei ole,silti 50 näyttökertaa. Pakko vain tottua.
    Tämä sun blogi on tosi kiva,tykkään lukea sun blogia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! (: Ei kannata vielä yhtään olla huolissaan siitä jos ei lukijoita näy, jos kerran blogisi on noin uusi! Lukijoita kertyy blogille hyvin pikkuhiljaa ja suuri lukijakunta on usein vasta vuosien työn tulosta. Älä turhaan ota stressiä vaan nauti bloggaamisesta, harrastuksista pitää tulla hyvä fiilis eikä päinvastoin ylimääräistä päänvaivaa! :) Kivaa kesää sulle! <3

      Poista
    2. Joo, ei hätää. Ite oon blogannut yli kolme vuotta ja lukijoita (bloggerin kautta) on vain 15. :D Kertoo joko siitä, ettei se sisällöllisesti miellytä muita tai oon markkinoinu liian vähän (kohta valmis markkinoinnin tradenomi -.-). Anyways, en ota stressii, kirjottelen kuitenkin vaan harrastuksena ja kiva että siellä on edes muutama lukija, jotka ei oo mun kavereita/tuttuja/sukulaisia. :D

      Poista
  7. maaliskuusta 2013 asti oon kirjottanut harry potter aiheista blogia ja mulla on 33 lukijaa + anonyymit. en sitä kirjoita lukijoiden takia vaan lähinnä itseni koska se on mulle paikla kirjoittaa asiasta jota rakastan koko sydämestäni ja paikka jonne voin ajatuksia ja tuntemuksia jakaa. totta kai kuuntelen lukijoitani ja heidän mielipiteitään.
    mypotterlife.blogspot.com
    ja muuten, haluatko kertoa mielipiteesi ulkoasustani? vai onko se silmääsi se huonosti valaistu kauppa.

    + tosi kiva postaus ja muutenkin tykkään sun blogista ja oon lukenu tätä ties kuinka kauan taisin tän sillo löytää kun ekoja vlogejas teit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla, että on vielä blogeja joita kirjoitetaan vain koska se on upea harrastus, hienosti sovellat bloggaamiseen kiinnostustasi Harry Potteria kohtaan! Blogin ulkoasu sopii teemaan hyvin! :) Kiitos paljon kommentista ja kivaa viikonloppua! <3

      Poista
    2. kuka ees kirjottaa vaan lukijotia varten? :O eikös se ole nautinto lähinnä itselle tai niin oon tähän asti kuvitellu

      Poista
  8. Tästä sai kyllä paljon vinkkejä ja tulee tarpeeseen kun olen itse vasta aloittanut bloggaamisen :) tykkäsin testistäsi vaikka sitä olikin paljon :)
    http://ppavee.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla että tästä oli apua, kivoja hetkiä sulle uuden harrastuksen parissa! :)

      Poista
  9. Kiitos näistä <3 Vaikka suurin osa tosin itselleni ainakin oli jo tavallaan itsestäänselvyyksiä, oli mukana kuitenkin pieniä juttuja jotka herätti omatkin aivonystyrät miettimään jotakin asioita vielä tarkemmin. Hyvä ainakin näin bloggausta parhaillaan kokeilevalle. :D

    juniaass.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, kiva kuulla että sait tästä vähän uusiakin vinkkejä! :)

      Poista
  10. Hei, olet ottanut taas anonyymi-kommentoinnin käyttöön? Miksi ihmeessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä olen ottanut, sillä haluan että blogiani voi kommentoida myös ihmiset joilla ei ole esim. Google-tiliä. :)

      Poista
  11. Kiitos tosi hyvistä vinkeistä! :) Pakko kysyä: törmäsitkö bloggaamisen alussa trollaajiin kommentoinnin suhteen; poikaystäväni varoitti minua mahdollisista trolleista?

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.