7 ✗ kysymyksiä bloggaamisesta

05 marraskuuta 2017
Heippa! Vaikka bloggaaminen on nykypäivänä todella suosittua ei mun lähipiiristä montaa bloggaajaa löydy ja kovasti ihmisiä tuntuu tämä harrastus kiinnostavan ja se herättää kysymyksiä. Tähän postaukseen olen nyt kasannut useimmin kysytyt kysymykset ja vastaukseni niihin. Toivottavasti tämä selvensi edes jotain vaikka tietenkin puhun vain omista kokemuksistani! 

Miksi päätin perustaa blogin?

Kirjoittaminen ja valokuvaus ovat olleet mulle rakkaita harrastuksia ihan lapsesta saakka ja tämän blogin perustin vuoden 2013 lopulla, kun halusin kokeilla harrastusta jossa yhdistyy näppärästi molemmat intohimoni. Olin juuri sairastunut anoreksiaan ja alunperin tämä blogi oli vain päiväkirja, jonne raportoin kuulumisiani osastolta, mutta nopeasti aloin saada lukijoita ja ryhdyin kirjoittamaan myös muista aiheista. Ja tässä sitä edelleen bloggaillaan neljän vuoden jälkeen ja toivottavasti saan jatkaa tätä vielä pitkään! 

Mikä bloggaamisessa on parasta?

Bloggaamisessa parasta on itsensä ilmaiseminen kuvilla ja tekstillä, vaikka kirjoitan tätä lukijoitani ajatellen niin tämä on silti mulle edelleen myös se päiväkirja jonne kirjoitan avoimesti meidän arjesta. Tykkään lukea blogiani taaksepäin, on kiinnostavaa nähdä miten olen mennyt elämässä eteenpäin ja kasvanut ihan teinistä nuoreksi aikuiseksi. Tänne on tallennettuna paljon hyviä ja huonoja muistoja neljän vuoden ajalta. Mä vaan niin rakastan kaikkea tähän liittyvää, enkä osaa kuvitella elämääni ilman blogia.

blogi

Mikä bloggaamisessa ärsyttää?

Mä olen ihan itse tehnyt päätöksen kirjoittaa julkista blogia ja siten olla somessa esillä, mutta kyllä se että ihmiset mua netissä tai tosi elämässä arvostelevat pelkän blogin perusteella on välillä aika ärsyttävää. Olen usein törmännyt siihen, että ihmiset luulevat mut hyvin tuntevansa vain koska ovat lukeneet blogiani, vaikka täällä näkyy kuitenkin vain aika pieniä tarkoin valittuja paloja mun elämästä. Mä olen niin paljon muutakin ja mun elämässä on paljon sellaisia isojakin asioita mitä ei täällä lue, joten älä tuomitse ketään yhden blogin perusteella. 

Ihmisillä ei myöskään tunnu olevan käsitystä siitä kuinka paljon työtä on aktiivisesti päivittyvän blogin ylläpidossa mikä joskus turhauttaa, postauksia ja videoita pitäisi julkaista kauhealla tahdilla, mutta yhteistöitä ne ei saisi olla koska niistähän voi saada vaikka vähän rahaa tai ilmaista tavaraa vaivan palkaksi tästä kaikesta. Kuinka paljon ilmaista työtä sinä olisit valmis tekemään muiden iloksi? Ei se tietenkään niin mustavalkoista ole, rakastan tehdä tätä, bloggaan myös itseäni varten ja mielelläni käytän tähän aikaa, mutta välillä turhauttaa se että aina joku valittaa jos tästä kaikesta työstä saa jonkinlaista taloudellista hyötyä. Mutta kyllä mä sen toisaalta ihan ymmärrän, ruudun toiselle puolelle näkyy vaan ne ilmaiset merkkikengät, muttei työtunteja postauksen takana. 

Millaisia vaiheita on blogipostauksen tekemisessä?

Ihan ensimmäisenä täytyy olla idea siitä minkälaisen postauksen haluaa tehdä, välillä ideoita tulee mieleen niin paljon että niitä pitää kirjoittaa ylös kun taas on päiviä jolloin ei meinaa keksiä mitään tai ei ole inspiraatiota lähteä toteuttamaan yhtäkään ylös kirjoitettua postausideaa. Kun on päättänyt aiheen otan postaukseen sopivat kuvat ja editoin ne, jos kuvat voi ottaa omassa olohuoneessa eikä niitä ole montaa ei tähän vaiheeseen kulu niin paljon aikaa kun taas vaikka asukuvien ottaminen on huomattavasti työläämpää kun vaatteet täytyy valita ja lähteä ulos etsimään sopivaa kuvauspaikkaa. Kun kuvat on käsitelty alkaa varsinainen kirjoittaminen johon mulla menee aina eniten aikaa, koska haluan että mun blogin sisältö koostuu enemmän siitä tekstistä ja kuvat sitten toimivat vaan kuvituksena ja tunnelmanluojina. Lyhyt teksti on valmis puolessa tunnissa kun taas pitkiä postauksia kirjoitan useamman päivän. Tärkeä osa postausta on tietysti hyvä otsikko ja avainsanat, jotka täytyy miettiä tarkkaan. Myös hakukoneoptimointi tulisi ottaa huomioon. 

Kun postaus on valmis ja voin sen julkaista ei työ todellakaan ole vielä tehty, vaan alkaa postauksen mainostaminen. Postaus voi olla vaikka kuinka laadukas mutta jos et kerro siitä kenellekään ihmisten on sitä vaikea löytää. Linkitän postauksen aina mun blogin omalle Facebook-sivulle sekä blogiryhmiin, lisäksi vielä markkinoin postauksia Facebookin omalla julkaisujen mainostuksella pientä rahasummaa vastaan, se näyttää mainoksen myös Instagramissa. Usein myös julkaisen erikseen jonkun kuvan postauksesta mun Instaan. Lisäksi kommentoin muiden bloggaajien postauksia, sillä tiedän miten mukavalta tuntuu saada kommentteja ja saattaa siinä saada myös lukijoita takaisin omalle blogille. Aikaa menee myös siihen kun vastaan teidän lähettämiin kommentteihin ja viesteihin muualla somessa, vaikka sitä teen kyllä tosi mielelläni! Sitten on vielä ne  mahdollisiin blogiyhteistöihin liittyvät sähköpostit ja tapahtumat. 

Kun postausta on mainostettu seuraan blogin kävijämääriä Google Analyticsillä ja pyrin kasvattamaan numeroita tasaisesti. Eli yhden postauksen tekemiseen liittyy aika paljon erilaisia hommia ja pelkästään yhteen postaukseen menee helposti se 8 tuntia aikaa kun kaikki työvaiheet lasketaan mukaan. Postauksia pyrin julkaisemaan kolme viikossa ja kirjoittamaan niitä lisäksi myös varastoon. Mulla on elämä tämän blogin ulkopuolellakin ja yleensä blogijutut hoidetaan illalla muiden töiden jälkeen.

blogi2

Tärkeimmät työvälineet bloggaajalle?

Hyvä kamera, muistikortti ja kameranjalusta, tietokone jossa riittää tehoa ja työpöytä jonka ääressä on hyvä istua pitkiäkin aikoja. Puhelin jolla voi somettaa ja hoitaa sähköposteja. Varsinkin talvella on tärkeää että asunto on mahdollisimman valoisa ja on kunnolliset valot, jotta kuvista saa laadukkaita. Maalasin hiljattain meidän kodissa yhden seinän valkoiseksi ihan vaan jotta saisin hyvän taustan esimerkiksi asukuville sisällä. 

Mitä toivon, että saavuttaisin bloggaamisen saralla tulevaisuudessa?

Minusta olisi upeaa jos pystyisin  tekemään tätä joskus ihan työkseni jossakin portaalissa, toki tiedostan että se vaatii todella paljon työtä ja aikaa, muttei se ihan mahdoton haave ole. Toivon, että ihmiset viihtyisivät blogissani jatkossakin ja aina vaan lisää ihmisiä löytäisi tänne, olisi kiva tehdä enemmän erilaisia yhteistyöprojekteja ja tutustua paremmin muihin bloggaajiin. 

Mitä olen jo saavuttanut vuosien saatossa?

Minun pieni blogini on kasvanut paljon suuremmaksi kuin olisin ikinä voinut kuvitella ja olen saanut jatkuvasti kasvavan määrän ihania seuraajia niin täällä blogissa kuin muuallakin somessa. Olen päässyt tekemään upeita yhteistöitä eri yritysten kanssa ja osallistumaan erilaisiin blogitapahtumiin, olen kehittynyt bloggaamisessa huimasti ja tutustunut sen kautta uusiin ihmisiin.  Olen jakanut nimmareita ja saanut fanipostia, ehkä hauskoin ja epätodellisin tapahtuma oli se kun eräs seuraajani hankki mulle lahjaksi kolme VIP-lippua JVG.n keikalle! :D Ootte ihania ja aina mun tukena tilanteessa kuin tilanteessa, kiitos! 


Hei te muut bloggaajat, voitteko samaistua näihin? 

6 kommenttia

 1. Kiva postaus! Varmasti avasi monia silmiä, sillä itsekin olen esim lähipiiriltä saanut samanmoisia kysymyksiä :D jännää sinänsä, koska bloggaaminen alkaa olla jo aika vanha juttu. Ei sillä, kiva että ihmisiä kiinnostaa :)

  https://jennakaroliiiina.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Joo blogejahan on ollut jo kauan, mutta silti tuntuu olevan yllättävän paljon ihmisiä varsinkin iäkkäämpiä ja miksei nuoriakin joille nämä on ihan uusia juttuja! :)

   Poista
 2. Hyödyllistä tietoa! Ehkä jopa oma tulevaisuuteni, koska eilen aloittanut bloggauksen ja haaveena että siitä tulisi työ. Kuitenkin ihanan positiivinen postaus ja jään varmasti seuraamaan sinua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, mukava kuulla! Mukavia hetkiä tämän harrastuksen parissa! :)

   Poista
 3. Tosi kiva postaus ja on totta, että bloggaaminen vie kyllä paljon aikaa, mutta onneksi se myös antaa paljon :) Minua jäi kiinnostamaan, miten tuo Facebook-mainos oikeastaan toteutetaan? Tai siis miten sen maksat ja onko se monimutkaista? Oon harkinnut nimittäin samaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, joo kyllä tämä harrastus paljon enemmän antaa kuin ottaa! :) Tuosta Facebook-mainonnasta niin mulle on kertynyt "ilmaista rahaa" 30€ tuonne mun blogin Facebook-sivujen tilille niin olen nyt vasta käyttänyt noita Facebookin mulle kerryttämiä rahoja eli omaa rahaani en ole mainontaan vielä laittanut, mutta mitä olen tutkinut niin ilmeisesti mainosten maksaminen onnistuu ihan nettipankinkin kautta. Mä en ole tuohon hirveästi vielä perehtynyt, mutta Facebookista löytyy kyllä hyvät ohjeet jos mainonta sitä kautta kiinnostaa eikä se ole vaikeaa! :)

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.