Testauksessa Jolla

24 elokuuta 2014
Moi! Mä sain mahdollisuuden blogiurani hienoimpaan yhteistyöhön Jolla Suomen kanssa. Sain kuukaudeksi koekäyttöön upean Jolla-puhelimen, jotta voisin kirjoittaa siitä teille vähän omia kokemuksiani. Olin tästä yhteistyöstä todella innostunut, sillä olen Jollan kehitystä jo pitkään seurannut ja haaveillut, että saisin kyseisen puhelimen itselleni. Nyt haaveeni toteutui tämän koekäytön muodossa ja saan teille kertoa mikä Jolla todella on ja minkälaista sitä on käyttää. 

"Maailma ei tarvitse uutta älypuhelinta, vaan uuden tavan ajatella. Siksi Jolla on olemassa. Me haastamme vallitsevat käsitykset, ja luomme alustan ideoille, mahdollisuuksille ja avoimuudelle. Kohtaa Jolla, uusi tapa ajatella." 

Jolla perustettiin lokakuussa 2011 jolloin yritys sai alkunsa Nokian irtisanotuille työntekijöille suunnatusta Bridge-ohjelmasta. Suurinosa Jollan työntekijöistä on Nokian entistiä työntekijöitä ja Jollan käyttöjärjestelmä Sailfish OS perustuukin Nokian hylkäämään MeeGo-nimiseen käyttöjärjestelmään. Jollan käyttöjärjestelmä eroaa täysin siitä mihin olet tottunut, sillä se on elepohjainen;  navigointi perustuu erilaisiin yhdellä kädellä tehtäviin pyyhkäisyihin ja sovellusoikoteihin, joiden kautta voit tehokkaasti hyödyntää kaikkia käynnissä olevia sovelluksia  ja palveluja samanaikaisesti. Sailfish OS-käyttöjärjestelmässä on sisäänrakennettu valmius Android-sovellusten käyttämiseen, joten voit Jolla-puhelimessasi käyttää suosikkisovelluksiasi kuten Facebookia, Instagramia, Twitteriä ja Whatsappia.  


Jollan etupuoli on omistettu täysin näytölle eikä siinä ole esiin työntyviä painikkeita. Puhelimen desing on käytännöllinen, minimalistinen ja tyylikäs. Se on sulavalinjainen ja suunniteltu täydellisesti käteen sopivaksi. Toisin kuin muissa puhelimissa, Jollan logoa ei ole painettu jokapaikkaan, vaan ainut maininta puhelimen merkistä löytyy puhelimen takakannesta kauniina heijastuksena. Jolla on muunneltavissa juuri Sinun tarpeidesi mukaiseksi ja siihen on ladattu etukäteen vain välttämättömimmät sovellukset. Kun avaat puhelimen opetusohjelma ohjeistaa sinut valitsemaan juuri ne sovellukset ja palvelut, jotka haluat. The Other Half- takaosa on Jollan patentoima keksintö, jolla puhelin voidaan personoida tietyn teeman mukaiseksi. Laitteella voisi esimerkiksi olla erilliset työ,-ja vapaa-aika kuoret, jossa ohjelmisto reagoisi työkuorien kiinnioloon esimerkiksi siten, että laite ei näytä silloin Facebook-status päivityksiä. Vaihdettavilla kuorilla laajentaa mekaanista toiminnallisuutta esimerkiksi paremmalla äänentoistolla tai salamavalolla. Kun The Other Half-kuori kiinnitetään paikoilleen, Jollan tunnelmat, teemat ja äänimaailmat muuttuvat välittömästi kuoren mukaisiksi. 


Sitten vähän omia käyttökokemuksiani. Kun puhelimen avasin ensimmäisen kerran, huomasin heti, ettei kyseessä ole sellainen älypuhelin kuin mihin ollaan totuttu. Käyttöliittymä viehätti minua heti alusta asti minimalistisella ilmeellään, vaikkakin aluksi oli hankalaa oppia sitä käyttämään alun opetusohjelmasta huolimatta. Kun navigoinnin erilaisten pyyhkäisyjen kautta oppii, tajuaa kuinka kätevästi puhelimen selaaminen sen avulla onnistuukaan. Ohjelmia puhelimelle voit asentaa Jollan omasta sovelluskaupasta sekä oletuksena puhelimessa olevasta Yandexin Android-sovelluskaupasta, josta löydät puhelimellesi mm. Facebookin, Twitterin ja Spotifyn, mutta paljon on tärkeitä sovelluksia, mitä et Jollan tai Yandexin kaupasta löydä. On kuitenkin olemassa sovelluskauppa nimeltä Aptoide, jonka kanssa Jolla tekee yhteistyötä, mutta se pitää ensin ladata ja asentaa Jolla-sovelluskaupasta. Sieltä löydät mm. Netflixin, Youtuben  ja Sport Trackerin, jotka puuttuvat Yandexista. Jollan ongelma on ehdottomasti tämä sovellusten puute ja niiden hankala löydettävyys. Android-sovellukset kuitenkin toimivat pääsääntöisesti hyvin, mutta monet suositut pelit kuten Candy Chrush Saga yms. eivät toimineet. Mulla oli välillä myös ongelmia Facebook-viestien avaamisessa. Toinen vika mitä Jollassa ilmenee on ongelmat netin toimimisessa. Verkkoyhteys katkeilee ja sen käynnistymisessä kestää mikä näkyi hyvin esim. Youtube-videoiden pätkimisessä nettiselaimessa katsellessa. 
  

Ongelmista huolimatta Jolla teki minuun hyvän vaikutuksen mielenkiintoisen ja persoonallisen käyttöjärjestelmänsä, kauniin ulkonäkönsä ja kätevän eleisiin perustuvan navigointinsa ansiosta. Kamera on tosi hyvä eikä puhelimessa ole turhia näppäimiä. The Other Half-älykuori vaikuttaa myös loistavalta keksinnöltä, on kiva nähdä minkälaisia ominaisuuksia puhelimeen saadaankaan kun uusia älykuoria kehitetään. Jolla on erittäin kiinnostava puhelin kaikkine erikoisuuksineen ja innolla jään odottamaan ja seurailemaan sen kehitystä tulevaisuudessakin. Oli mahtavaa päästä tätä puhelinta testaamaan, suosittelen sitä lämpimästi kaikille persoonallista ja erilaista puhelinta etsiville! Loppuun vielä plussat ja miinukset. 


Plussat ja Miinukset

+ Suomessa suunniteltu
+ Hyvä ja selkeä opetusohjelma, jonka avulla opit käyttämään Jollaasi
+ The Other Half-älykuori
+ Tyylikäs ja minimalistinen ulkonäkö
+ Käyttöjärjestelmä on loistava kun sen käytön oppii
+ Ei turhia näppäimiä
+ Aidosti erilainen
+ Ei puhelimen logoa jokapaikassa
+ Ainut älypuhelin, joka näyttää kaikki käynnissä olevat sovellukset yhdessä näkymässä
+ Erilaisiin "pyyhkäisyihin" perustuva navigointi on erittäin kätevä
+ Erinomainen kamera
+ Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp yms. sovellukset toimivat moitteettomasti

- Vaikka Android-sovellusten pitäisi Jollassa toimia ja pääasiassa ne hyvin toimivatkin ei monet suositut pelit kuten Candy Crush Saga tai Bubble Witch Saga toimineet.

- Käyttöjärjestelmän käytön oppiminen vei aikaa kun se oli niin erilainen kuin mihin on totuttu

-Puhelimen navigointi perustuu erilaisiin näytön pyyhkäisyihin, mikä on loistavaa kun sen oppii, mutta jälleen kerran aluksi oli kyllä tosi hankalaa muistaa minne suuntaan piti pyyhkäistä että haluamani toiminto tapahtuu

- Koska puhelin ei ole vielä kovin yleinen, siihen ei ole niin helppoa löytää kuoria ja suojakalvoa kuin muihin puhelimiin, mutta eiköhän niitäkin ala yhä useammat liikkeet myymään kun Jolla yleistyy

-Ajoittaiset ongelmat nettiyhteydessä

-Ohjelmien puute ja niiden vaikea löydettävyys

***************************

* Postaus toteutettu yhteistyössä Jolla Suomen kanssa

Onko Jolla teille ennestään tuttu 
ja minkälaisia mielipiteitä se teissä herättää? 


29 kommenttia

 1. On tuttu:D isoveljellä sellanen:D se on iha hyvä, en oo kauheesti käytttäny :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tutustua kys. puhelimeen, lainaat vähän isoveljen omaa! ;)

   Poista
 2. Itelläni on ja se on aivan paska! Se koko ajan temppuilee,ja juuri noitten sovelluste lataaminen ei onnistu ja nettikikin niissä sun näissä paikoissa ei yhtään tottele,en ollut ainut meidän peheestä joka ei ollut tyytyväinen tähän puhelimeen,veljenikin pitää sitä ihan surkeana,vaikkakin ajatus tuosta puhelimesta kiinnittä heti huomion ja se on toki mukavan näköinen...mutta ei ollut ainakkaan ihan minun makuuni.Vika voi johtua kyllä itse käyttäjästäkin mutta jaa..toivottavasti sinulla tule olemaan puhelimes kanssa mukavempia aikoja mitä minun. :D

  VastaaPoista
 3. Kysyisin että onko Jollan puhelimiin mahdollista ladata Snapchat? Ja sattuisitko tietämään että kuinka hyvin se toimii? :))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voi, itse käytän sitä päivittäin ja se toimii loistavasti!

   Poista
 4. voitko tehdä postausta sun ruokavaliosta ja liikuntamääräyksistä? :)

  VastaaPoista
 5. Tää on kiva tää sun uus ulkoasu

  VastaaPoista
 6. Pyysitkö Jollaa lähtemään mukaan yhteistyöhön?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En, vaan mut valittiin tähän Wearelblogs-blogyhteisön kautta, johon kuulun. Mulla ei ole tapana kerjätä yrityksiltä tavaroita. :D

   Poista
 7. Itsellä on, ja tosi käytännöllinen älypuhelin se on.
  Kahdesta asiasta en ole samaa mieltä:
  Kamera on mielestäni keskiluokkaa.
  Nettihäiriöitä en ole kokenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä todellakin käytännöllinen! Siitä onko kamera hyvä vai keskiluokkaa, voidaan tietysti olla montaa mieltä :) Mulla ja monella monella muulla Jollaa käyttäneellä on netin kanssa ollut pahoja ongelmia, mutta tosi hyvä ettei sulla ole niitä ollut! (:

   Poista
 8. Ei näitä eleitä nion montaa ole etteikö niitä oppisi...
  Android sovellukset on helppo siirtää koneelta apk tiedostoina puhelimeen. Näin saa esim google playn valikoiman hyödynnettyä.
  Jollassa on gorillalasi eli liekö mikään suojakalvo tarpeen

  VastaaPoista
 9. candy crush saga toimii vaatii joskus useamman käynnistyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep hyvin toimii CCS ja joka kerta :) Tosin ihan google playstä asensin.

   Poista
  2. Tosi hyvä jos sulla toiminut ongelmitta :) mulla se ei koskaan edes käynnistynyt lukuisista yrityksistä huolimatta.

   Poista
 10. Jos on ongelmia niin suosittelen tekemään tehdaspalautuksen ja asentamaan päivitykset niinsanotusti puhtaalle pöydälle.

  VastaaPoista
 11. Pientä parannettavaa toki on, mutta muuta puhelinta en enää halua. Navigointi ja moniajo toimivat erinomaisesti.Aito vaihtoehto, ei vain yksi uusi Android-luuri..Natiivisovelluksia voisi tietysti olla enemmän saatavana, jolloin Android-sovellusten tarve (ja niiden ongelmat) poistuisi.

  Jolla ei ehkä sovellu kaavoihin kangistuneille, back-back-back-close -näppäinketjuun tyytyväisille eikä turhantärkeille pikkusieluille. Jos asenteesi on kohdallaan, on Jolla matkapassisi uuteen mobiilimaailmaan.

  Vapaus Google-, Apple-, tai Microsoft-sidonnaisuudesta on ehkä se suurin juttu. Jolla on puhelin, jonka minä itse omistan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että oot Jollasta itsellesi löytänyt suosikkipuhelimen! (:

   Poista
 12. pelien suhteen kannattaa kokeilla kokeilla Amazon Appstore for Android. esim. Candy Crush toimii täydellisesti.

  VastaaPoista
 13. Kannattaa testata Lumia 930 kameraa. Ällistyttävän hyvä, vaikka Jollasta en käyttiksen takia luovu.

  VastaaPoista
 14. Itse tilasin Jollan ennakkoon ja olen nähnyt monta vikaa laitteessa aikanaan, mutta ne kaikki ovat korjaantuneet pikkuhiljaa pois ja mielestäni nykyinen kokoonpano alkaa toimimaan jo kuin unelma. Itselläni ei koskaan netin kanssa, kuitenkaan ole missään kohtaan ollut ongelmia.

  Mitä Jollan kauppaan ja Yandex storeen tulee niin, ainakin alkuun ei ollut paljoa sovelluksia ja Yandexissa oli joitakin vanhentuneita versioita sovelluksista, nykypäivästä en tiedä. Nykyään käytän Google Playtä Jollassani ja sieltä ladattavat sovellukset tuntuvat toimivan melkein aina.

  Mitä sitten Google Playn hankittavuuteen tulee, niin se on lievästi vaikeampi asentaa, mutta onneksi Jollan tukeva yhteisö auttaa tässäkin ja Jollan fani sivustoilla saa apua sen asentamiseen. Ainakin itseäni auttoi hirveästi, kun kysymällä sai apua.

  VastaaPoista
 15. Itse olen Jolla käyttänyt alusta asti Jollaa käyttöjärjestelmä on päivittynyt jatkuvasti paremmaksi. Suurimpina puutteina pidän Natiivien ohjelmien puutetta joka onkin ymmärrettävää. Ilman Anroidohjelmia Jolla ei olisi yhtä hyvä kun Jollaan asentaa Googlen palvelut näin ollen laitteesta saa helposti lähes yhtä hyvän kuin kilpailijoista. Itse kyllä pidän Jollaa tämän hetken huipputuotteena kun ottaa huomioon Jollan käytössä olevat resurssit ja budjetin.

  VastaaPoista
 16. Valitettavasti epäluotettavin puhelin, joka itselläni on ollut. Puolet sähköpostin lukuyrityksistä epäonnistuu, nettiselain kaatuu tällä hetkellä heti kun sen käynnistää, puhelin ei aina soi(!), puhelin ei osaa päättää käyttääkö se wlania vai 3g:tä ja lopulta se ei käytä kumpaakaan, äänet katovat välillä kaikista sovelluksista. No, netin käyttö on vähentynyt puhelimella, kun ei se kuitenkaan onnistu.

  En tiedä onko puhelimessani jokin rautavika vai onko se muillakin yhtä epäluotettava? Kovasti haluaisin Jollassa pysyä, mutta pikkuhiljaa mieli rupeaa muuttumaan.

  VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.