Tavaroiden karsiminen toi rauhaa

09 lokakuuta 2018
Mä oon aina nauttinut shoppailusta ja varsinkin kirpputoreilla kiertelemisestä. Suurin heikkouteni on vaatteet, asusteet, sisustustavara ja harrastusvälineet. Mulla on ollut kyllä tapana aina välillä myydä  ja antaa pois ylimääräistä tavaraa, mutta nyt syyssiivojen lomassa havahduin siihen että onhan sitä materiaa taas kertynyt ihan reippaasti yli tarpeideni. Aloin käydä vaatekaappiani lävitse ymmärtäen, että 90% vaatteista on sellaisia mitä en ole käyttänyt vuosiin. Sama ilmiö toistui muuallakin kodissa, mihin oikeasti tarvitsen näin paljon kaikkea? 

Ahdistun helposti ja olen herkkä ulkopuolelta tuleville ärsykkeille. Kun puhelimeen tulee jatkuvasti ilmoituksia, telkkari on päällä, ihmiset puhuu kovaäänisesti ja ulkoa kuuluu meteliä musta tuntuu että mun pää räjähtää. Vähitellen aloin ymmärtää, että myös tavaraa täynnä oleva koti ja ne räjähdyspisteessä olevat kaapit ovat mulle tuollainen ärsyke mikä tuottaa vaan turhaa päänvaivaa.

Aloin järjestelmällisesti käymään läpi meidän kaappeja ja tunsin valtavaa helpotusta  sitä mukaa kun pääsin ylimääräisestä tavarasta eroon. Kaikki arvokkaammat tavarat myin Facebook-kirppiksillä, osan lahjoitin tuttaville ja loput kierrätettiin.

tavaroiden karsiminen minimalismi

Kun jokaisen tavaran kohdalla mietin haluanko säilyttää sen vai en aloin miettimään kokonaisvaltaisesti sitä millaiset asiat elämässäni ylipäätään ovat arvokkaita. Ja onko ylimääräisten tavaroiden lisäksi mun elämässä muitakin sellaisia asioita jotka vie multa vaan turhaa aikaa ja energiaa. Kodin raivaamisesta tulikin yhtäkkiä paljon syvällisempi prosessi kuin olin kuvitellut!  

Aloin kirjoittamaan paperille asioita joista pidän elämässäni sekä niitä joista tahtoisin eroon. Hyviin asioihin nimesin mm. perheen, parisuhteen, mun työn ja harrastukset kun taas stressi, kiire, huonot kulutustottumukset ja uuvuttavat ihmissuhteet kirjoitin negatiivisten energiasyöppöjen listalle. Nykyään mä pidän omaa aikaani niin arvokkaana, että olen tietoisesti alkanut miettimään enemmän sitä mihin tai kenelle sitä annan. Tahdon käyttää aikani sellaisiin asioihin, jotka elämässäni koen merkityksellisiksi ja vastaavasti jättää pois niitä jotka vievät energiaani, mutten tunne saavani mitään vastineeksi.

"Kun rakennat haluamaasi elämää, ensimmäinen askel on hankkiutua eroon kaikesta siitä mitä et halua." - Joshua Becker


Yksi asia minkä oivalsin oli se, että haluaisin tulevaisuudessa mielummin käyttää rahani materian sijaan uusiin kokemuksiin. Tavarat tuovat iloa vain hetken kun taas uudet kokemukset kuten matkat ja erilaiset tapahtumat rikastuttavat ja jäävät mieleen ihan eri tavalla. Haluaisin muutenkin muuttaa kulutustottumuksiani vastuullisempaan suuntaan niin, että ostaisin vähemmän eikä mun tarvitsisi enää tehdä näitä valtavia kaappien suursiivouksia tasaisin väliajoin. Valtaosa noista mun karsimista vaatteista oli kyllä käytettynä ostettuja mutta ihan turhaa sieltä kirppariltakaan on sitä tavaraa yli tarpeidensa vetää. Ja me ihmiset oikeasti tarvitaan sitä tavaraa todella vähän ja tultaisiin toimeen paljon vähemmälläkin.

Hain meidän varastosta mun vaaterekin ja aloin siihen henkareille kerätä kaapistani niitä vaatteita joista en missään nimessä halua luopua. Henkareita oli 20 kappaletta ja ne täyttyivät hetkessä. Kaapista löytyi paljon enemmän kuin parikymmentä vaatetta jotka halusin pitää, mutta päätin tiukasti että otan aina ensin jonkun pois ennenkuin laitan uuden tilalle. Lopulta siinä henkarilla oli todella kiva kokoelma vaatteita jotka kaikki sopivat hyvin yhteen toistensa kanssa ja joista oikeasti tykkään tosi paljon. Samalla aloin hahmottamaan paremmin omaa tyyliäni sekä mistä väreistä ja materiaaleista pidän. Kaappiin jätin alusvaatteet, sukat, urheiluvaatteet jne. mutta siinä henkarilla on nyt kätevästi esillä kaikki sellaiset perusvaatteet mitä tavallisesti käytän. Arkiaamut ovat helpottuneet huomattavasti kun vaatteita ei enää tarvitse etsiä mistään!

Tämä prosessi on vasta alussa ja mulla on edelleen paljon niin niitä konkreettisia tavaroita kuin aineettomia asioita tai tapoja joista haluaisin luopua mutta olen tämän syksyn aikana päässyt jo hyvään alkuun. Toivottavasti joku inspiroitui näistä mun ajatuksista ja olisi kiva kuulla kiinnostaisiko teitä lukea enemmän tähän aiheeseen liittyviä postauksia? Rauhallista tiistai-iltaa! 

2 kommenttia

 1. Iteki oon just samanlainen, et ostelen liian helposti kaikkea. Itse kuitenkin ahdistun todella nopeasti pienessä tilassa (itellä on vielä klaustrofobia) niin pelkkä sotkukin omassa yksiössä saa ahdistumaan. Ostelun vuoksi tuntuu, että tavarasta saa aina olla hankkiutumassa eroon. Ehkä se ostelu pitää hetkeksi paussata ...
  Mäkin oivalsin tuon, että materian sijasta voisi rahan käyttää esim. matkusteluun.

  Jotenki oli ihana lukea tätä tekstiä, kun tajuaa ettei ole ihan yksin asian kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Mä oon jutellut tästä aiheesta tosi monen mun tuttavan kanssa ja kaikki valittavat tätä samaa ongelmaa, joten et todellakaan ole ainut! Varsinkin tuo vaatekaappi tuntuu olevan aika monelle se isoin ongelma! Mutta kun kerran sen perusteellisesti tyhjentää ja järjestää ja vielä pitäytyy siinä ettei osta sinne mitään uutta ellei oikeasti tarvitse niin ongelma helpottuu, se tosin on helpommin sanottu kuin tehty. :D Mutta pikkuhiljaa!

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.