Unelma Itsestä - 1. kuukausi (Liikunta, Ruoka ja Vaaka)

19 lokakuuta 2017
Hei! Niinkuin aiemmin kerroin olen tänä syksynä toista kertaa mukana Unelma itsestä-nettivalmennuksessa ja ajattelin nyt kirjoittaa ajatuksia syyskuusta eli valmennuksen ensimmäisestä kuukaudesta! 

Edellisellä kerralla kaksi vuotta sitten olin juuri aloittanut merkonomin opinnot ja koko syksy oli niin kiireinen, ettei mulla ollut aikaa paneutua valmennuksen materiaaleihin niinkuin olisin halunnut. Ajattelin että tänä vuonna korjaan asian kun aikaa on enemmän, mutta ei tämäkään nyt ole startannut ihan niinkuin olisin toivonut. Valmennuksen ensimmäinen viikko keskityttiin löytämään itselle mieluinen tapa liikkua ja innostuin taas pitkän tauon jälkeen kuntosaliharjoittelusta ja ostin itselleni salikortin. Viikon ehdin treenata kunnes mulle iski nämä rajut sydämen rytmihäiriöt ja mua kiellettiin menemästä salille siihen asti kunnes syy rytmihäiriöihin selviää.

unelmaitsestä

Mulle tehtiin Holter-tutkimus, jonka tulokset sain eilen. Siinä ei näkynyt merkkejä varsinaisesta sydänsairaudesta, mutta mun syke on ilmeisesti jostain perinnöllisestä syystä normaalia paljon korkeampi mikä altistaa rytmihäiriöille. Beetasalpaajalääkityksen annosta  nostettiin reippaasti ja siitä on onneksi ollut nyt apua eikä sydän ole enää hakannut niin nopeasti ja sain luvan aloittaa liikkumisen omaa vointia kuunnellen. Jes! Tällä viikolla olisi siis tarkoitus aloittaa taas treenit.

Toinen tärkeä kokonaisvaltaista hyvinvointia tukeva asia on tietenkin terveellinen syöminen, joka vaikuttaa todella paljon siihen miten arjessa jaksamme. Valmennuksen työkirjasta ja nettisivuilta sai paljon lisää tietoa ja inspiraatiota erilaisista tavoista syödä terveellisesti, puhuttiin tunnesyömisestä, pidettiin ruokapäiväkirjaa ja kokeiltiin uusia reseptejä. Työkirjan tehtävät kannustivat miettimään omia ruokailutottumuksia pintaa syvemmälle ja huomasin että mun suurin kompastuskivi on ehdottomasti se etten syö tarpeeksi usein ja säännöllisesti.

Aamupalan syöminen ei ole koskaan ollut mikään ongelma koska heti herättyäni mulla on aina nälkä, mutta sen sijaan lounas ja välipala jää lähes aina syömättä ja sitten illalla on jo niin kova nälkä etten jaksa enää välittää että onko se ruoka nyt niin terveellistä vai ei. Kun ongelman tiedostaa niin sen voi ratkaista ja olen nyt ottanut tavaksi tehdä etukäteen iso annos lounasta ja jakaa se sitten eväsrasioihin jääkaappiin valmiiksi että saan päivällä vaan lämmittää valmiin ruoka-annoksen eikä tarvitse tehdä lämmintä ruokaa kahta kertaa päivässä mikä tällaiselle laiskalle ja kiireiselle kokille on ollut se kynnyskysymys. Olen myös alkanut kiinnittää huomiota siihen, että keittiöstä löytyisi hedelmiä, jugurttia tai muuta sellaista pientä joka olisi helppoa napata välipalaksi että sekin tulisi syötyä. Jo tämän ensimmäisen kuukauden aikana olen aika hyvin saanut muutettua ruoka-aikoja säännöllisemmiksi ja sen kyllä huomaa, fiilis on paljon energisempi kun kroppa saa tarpeeksi energiaa pitkin päivää!

Minkälaisen merkityksen tahdot antaa vaa´alle omassa elämässäsi, kysytään yhdellä työkirjan sivulla ja hetkeäkään miettimättä kirjoitin vastaukseksi: en enää koskaan minkäänlaista. Vaaka on mulle oikein anoreksian symboli, aina kun näen kyseisen kapistuksen jossain mieleeni tulee vuodet jolloin itsensä piti punnita kolme kertaa päivässä ja sen näyttämä lukema määritteli täysin ihmisarvoni omassa pienessä anoreksiakuplassani. Päätin jo ennen valmennuksen alkua, että tällä kertaa en aio käyttää vaakaa minkäänlaisena mittarina tämän neljän kuukauden aikana enkä sen jälkeenkään, sillä mulle tulee siitä vieläkin liikaa huonoja muistoja mieleen eikä sillä numerolla ole muutenkaan mitään väliä kun mulla on hyvä olla kropassani. Paljon parempia mittareita on peili, vaatteet ja tärkeimpänä se oma fiilis. Jos väsyttää, suklaa maistuu eikä farkut mahdu päälle niin ilman vaakaakin ymmärtää että nyt voisi tehdä hyvää nousta sohvalta, mutta jos olo on energinen, arki sujuu ja peilikuva miellyttää niin eihän sillä vaa´an numerolla ole silloin mitään väliä? :)

Viikolla kolme teemana oli "ajatukset ja tunteet apuna tavoitteiden saavuttamisessa" ja tästä alkaa mun mielestä se koko valmennuksen kiinnostavin osuus, ruoka ja liikunta-asiat kun on jo ennestään niin tuttuja mutta nämä loput oli sitten ainakin mulle enemmän uutta asiaa. Myös vanha suosikkini kiitospäiväkirja tuli mukaan tällä viikolla eli alettiin päivittäin kirjoittamaan työkirjaan asioita, joista olet ollut kiitollinen kuluneen päivän aikana. Helppo ja nopea tapa lisätä päiviin lisää positiivisuutta! Viikolla neljä luotiin Hätäsuunnitelma eli tehtiin viiden kohdan lista asioista jotka täytyy tehdä huonon päivän sattuessa kun kaikki tuntuu kaatuvan niskaan eikä tämä valmennuskaan kiinnosta lainkaan. Jokaisen kuukauden lopussa on yhteenveto, jonne saa vapaasti kirjoittaa ajatuksia kuluneesta kuukaudesta sekä miettiä tavoitteita tulevalle kuukaudelle. Mulla vähän meinasi unohtua tuon kiitospäiväkirjan kirjoittaminen ja seuraavan kuukauden tavoitteeksi asetan sen, että ihan oikeasti joka ilta siihen pari sanaa kuluneesta päivästä kirjoittaisin.

Ensimmäinen kuukausi on takana ja toinenkin jo pitkällä, kirjoitan teille sitten tälläisen samanlaisen yhteenvedon lokakuun valmennuksesta kun se on käsitelty! Olisi kiva kuulla kiinnostaako hyvinvointiin liittyvät postaukset jatkossakin ja jos teillä on mitä tahansa kysyttävää tästä valmennuksesta niin vastaan mielelläni! 

*Postaus toteutettu yhtestyössä Unelma Itsestä-valmennuksen kanssa.

4 kommenttia

 1. Kiinnostaa todellakin tällaiset postaukset! :) Tosi kiva lukea, millaisia asioita käsittelette ja mahtavaa kuulla, että siulla sujuu hyvin <3 Olen vaaka-asiasta samaa mieltä, sillä lukemalla ei tee oikeasti mitään, kun kaksi ihmistä voi painaa vaikka 60kg ja näyttää täysin erilaisilta ja voida hyvin eritavalla. Itse tykkään vaa'asta tsempparina, mutta oman valmennukseni aikana olen saanut todeta, ettei se kerro koko totuutta - lähellekään. Ennen ajattelin sen kertovan kaiken dietin edistymisestä, nyt olin ollut valmennuksessa 4 viikkoa eikä vaa'assa ollut mitään muutosta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kiva kuulla että tälläiset postaukset kiinnostaa, niitä on nimittäin tulossa tämän valmennuksen tiimoilta! :) Joo vaa´an lukema on loppujen lopuksi aika huono mittari yhtään millekkään, mittanauha, peili, vaatteet ja oma fiilis kertovat paljon enemmän jos itseään haluaa jotenkin seurata. Itse en ole tosiaan nyt mittaillut mitään tai käynyt sillä vaa´allakaan kun lähdin valmennuksesta hakemaan enemmän työkaluja omalle mielelle kuin kropalle. :)

   Poista
 2. Ehdottomasti kiinnostaa! (:

  VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.